Pomoc obywatelom Ukrainy z niepełnosprawnością
Помощь гражданам Украины с инвалидностью

Od 20 lipca do 31 grudnia 2022 r. Fundacja Opatrzność realizuje zadanie o nazwie „Zapewnienie specjalistycznego wsparcia dla głuchych uchodźców z Ukrainy”, które jest finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

W ramach prowadzonych działań zapewniamy wszystkim głuchym, który przybyli do Polski po 24 lutego 2022 roku:

1. pomoc tłumacza ukraińskiego języka migowego on-line (wideoinfolinia) w dni robocze od godz. 8:00 do 20:00 a weekendy i święta od godz. 10:00 do 14:00. Jeśli chcesz skorzystać zaloguj się na Skype DeafUkriana

2.pomoc w wypełnianiu dokumentów i załatwianiu spraw urzędowych i osobistych. W tych sprawach możesz przyjść do biura Fundacji w Warszawie ul. Białostocka 4 lub skontaktować się z Lesią Lupookovą tel. 725 317 924

3.kursy nauki Polskiego Języka Migowego (PJM) oraz podstaw język polskiego. Podczas zajęć oferujemy opiekę nad dziećmi.

4.poradnictwo i wsparcia psychologicznego

5.doradztwo zawodowe i pomoc w znalezieniu pracy

Aby skorzystać z proponowanego wsparcia, konieczne jest wypełnienie formularza, który znajduje się na stronie

С 20 июля по 31 декабря 2022 года. Фонд “Провиденс” реализует задачу “Оказание специализированной поддержки глухим беженцам из Украины”, которая финансируется Государственным фондом реабилитации инвалидов.

В рамках нашей деятельности мы обеспечиваем всех глухих беженцев, прибывших в Польшу после 24 февраля 2022 года:

1.помощь онлайн сурдопереводчика (видеофон) в рабочие дни с 8:00 до 20:00, в выходные и праздничные дни с 10:00 до 14:00. Если вы хотите воспользоваться им, войдите в Skype DeafUkriana

2.помощь в оформлении документов и решении служебных и личных вопросов. По этим вопросам вы можете прийти в офис Фонда в Варшаве на улице Белостоцкая 4 или связаться с Лесей Лупоковой тел. 725 317 924

3.курсы по изучению польского жестового языка (PJM) и основ польского языка. Мы предлагаем присмотр за детьми во время занятий.

4.консультирование и психологическая поддержка

5.профессиональное консультирование и помощь в поиске работы

Для того чтобы воспользоваться предлагаемой поддержкой, необходимо заполнить форму, которая размещена по адресу

Wideoinfolinia dla Głuchych

Od 25 stycznia  2022 r. realizowane jest zadanie „Centrum pomocy dla Osób Niesłyszących” finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

W ramach działalności Centrum Pomocy będzie kontynuowana funkcjonowania wieoinfolini  jak również będą działali koordynatorzy wsparcia. Ich zadaniem będzie zapewnienie i zorganizowanie pomocy osobom potrzebującym, poprzez współpracę z Ośrodkami Pomocy Społecznej, Caritasem, Bankami Żywności czy wolontariuszami.

Przeprowadzona zostanie również kampania informacyjna na temat barier i ograniczeń w codziennym funkcjonowaniu osób z niepełnosprawnością słuchu w związku z pandemią COVID-19. Kampania skierowana będzie zarówno do osób niesłyszących jak i słyszących. Ma na celu uświadomienie skali problemu, ilości barier i ograniczeń, ale również możliwości przeciwdziałania im.

Kolejny element zadania to kontynuacja funkcjonowania „Wideoinfolinii dla osób głuchych”, która stanowi realne wsparcie w czasie epidemii COVID-19. Umożliwia ona zgłaszanie podejrzenia zakażenia koronawirusem, daje możliwość umawiania do lekarzy pierwszego kontaktu, specjalistów, szpitala. Pomaga w uzyskania porady, recepty, zwolnienia lekarskiego. Wideoinfolinia jest również wsparciem dla służb ratunkowych i medycznych. W przypadku podejrzenia zarażenia koronawirusem u głuchego pacjenta bezpośredni kontakt z tłumaczem ułatwia przeprowadzenie wywiadów lekarskich, co przyśpiesza  diagnozę i leczenie.

Wideoinfolinia dla osób głuchych działa 7 dni w tygodniu;

od poniedziałku do piątku w godzinach 7.00 do 23.00,

natomiast w soboty, niedziele i święta w godzinach od 8.00 do 20.00.

Zasięg wideoinfolinii jest ogólnopolski. Jest obsługiwana przez tłumaczy Polskiego Języka Migowego z całej Polski

Jak działa wideoinfolinia?

Wideoinfolinia jest obsługiwana przez tłumaczy Polskiego Języka Migowego z całej
Polski, którzy pracują w systemie zmianowym na smartphonach lub laptopach z dostępem